Etin Uygun Şekilde Saklanması

Ana Sayfa Sağlık Rehberi Etin Uygun Şekilde Saklanması

Taze et

Buzdolabında saklama:

  • Taze etleri buzdolabının en soğuk kısmında (genellikle 2-4°C) saklayın.
  • Eti kapalı tutun ve havayla temasını en aza indirin. Streç film veya hava geçirmez kaplar kullanabilirsiniz.
  • Taze et buzdolabında 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir.
  • Buzdolabında saklama:
  • Etleri buzdolabında saklarken hava geçirmez torbalarda veya kaplarda saklayın.
  • Dondurucu sıcaklığı -18°C veya daha düşük olmalıdır.
  • Kırmızı et 6-12 ay, beyaz et (tavuk, hindi) ise 9-12 ay saklanabilmektedir.

Pişmiş et

  • Buzdolabında saklayın:
  • Hazırlanan eti buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.
  • Pişmiş etleri kapalı kaplarda veya plastik ambalajda saklayın.
  • Buzdolabında saklayın:
  • Pişmiş eti buzdolabında saklarken hava geçirmez kaplar veya torbalar kullanın.
  • Pişmiş et buzdolabında 2-6 ay saklanabilir.

Kurutulmuş ve işlenmiş et

  • Sosis ve pastırma gibi kürlenmiş ve işlenmiş et ürünleri buzdolabında veya serin ve kuru bir yerde saklanabilir.
  • Bu tür ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edin ve paketi açtıktan sonra buzdolabında saklayın.

Genel öneriler

  • Eti buzdolabına veya derin dondurucuya koymadan önce etiketlemeyi ve saklama tarihini yazmayı unutmayın.
  • Etin buzunu çözmek için buzdolabındaki veya mikrodalgadaki buz çözme ayarını kullanın. Oda sıcaklığında çözdürmek mikroorganizmaların çoğalmasına neden olabilir.
  • Çiğ etle temas eden yüzeyleri, mutfak aletlerini ve elleri iyice yıkayın.
  • Etin uygun şekilde saklanması hem gıda güvenliği hem de lezzet açısından önemlidir.