İyot eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Ana Sayfa Sağlık Rehberi İyot eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Özel Ümit Batıkent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Gökçe Kundakçı, iyot eksikliğinin yol açabileceği hastalıklar hakkında bilgi verdi: "Kişinin ihtiyaç duyduğu iyot miktarı yaşa göre değişebilmektedir. Günde ortalama 150 mikrogram iyot alınmalıdır. "Hamile ve emziren kadınlar için bu ihtiyaç günde 250-300 mikrograma kadar çıkabilir." söz konusu. Dahiliye uzmanı Dr., iyot eksikliğinin ilk ve en önemli belirtisinin tiroid bezinin büyümesi (guatr) olduğunu vurguluyor. Revenue, "Tiroid bezine yeterli miktarda iyot ulaşmadığı takdirde tiroid bezi ihtiyacımız olan tiroid hormonunu üretemez." dedi. Dr. Gelir, vücutta iyot eksikliğinin belirtilerini şöyle sıraladı: "Boyundaki tiroid bezlerinde şişlik ve guatr, yorgunluk ve halsizlik, saçlarda incelme, ciltte kuruluk, kilo alma, boğulma hissi,

ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL EKSİKLİKLERE NEDEN OLUYOR

Araştırmalar, insanlardaki iyot düzeylerinin son 30 yılda yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, dünyada 2 milyardan fazla insan iyot eksikliğinden muzdarip. Revenue'ye göre yaklaşık 50 milyon kişide beyin hasarı da dahil olmak üzere ciddi semptomlar görüldü. Günümüzde iyot eksikliği; Dünya Sağlık Örgütü tarafından çocuklarda beyin ve zeka gelişiminin en sık görülen ve kolaylıkla önlenebilir nedeni olarak kabul edildiğini kaydederek; İyot eksikliği nedeniyle yeterli zekayı geliştiremeyen en az 30 milyon çocuk bulunduğunu belirtti.

BU İDRAR TESTİYLE YAPILIR

Dr., idrar tahlili ile iyot eksikliğinin tespit edilebileceğini kaydetti. "İyot eksikliği tespit edildikten sonra bu eksikliğin uygun besin takviyeleri ve besinlerle telafi edilmesi gerekir." dedi. Özel Ümit Batıkent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Gökçe Kundakçı şöyle devam etti: "İyotlu tuz kullanımı da iyot eksikliğini gidermenin bir başka yolu olarak biliniyor. Aşağıdaki gıdalar iyot eksikliğinden faydalanabilir: kabak, sarımsak, şalgam, ıspanak gibi sebzeler, balık, morina ve ton balığı gibi bazı ürünler, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, çilek gibi meyveler.