Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Esen safra taşları ve cerrahi operasyonlar hakkında bilgi verdi. Safra taşı hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Op. Dr. Ersoy Esen: "Hastalar çoğunlukla hazımsızlık ve şişkinlikten yakınıyor. - Yemek yedikten sonra hastanın midesi şişer, yiyecekler sindirilemez, karın ve sırtta ağrı oluşur ve iltihaplandığında ateş, kusma gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Sorunu teşhis etmenin en iyi yolunun karın ultrasonu olduğunu belirten Op. Dr. Esen, "Hastalık tanısı konulduktan sonra ameliyatı gerektirecek bir sorun yoksa kapalı cerrahi tedavi uygulanır. Hasta 1 gece hastanede kalır ve herhangi bir sorun yoksa taburcu edilir." dedi.
ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜYOR?
Safra taşı oluşumunda cinsiyet ve yaş gibi faktörlerin etkili olduğunu ifade eden Esen, "Toplumda 20'li yaşlardan itibaren görülmeye başlayan safra kesesi taşları, kadınlarda ve 40 yaş üstü kişilerde daha sık görülüyor." Yaşam tarzının da taş oluşumunda etken olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Op. Esen "Safra taşı oluşumunda obezite, genetik yatkınlık, yüksek kalorili beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı faktörlerdir". dedi.
Ameliyat ve Sonrası
Safra kesesi taşlarının kum tanesi kadar büyük olabildiği ve safra kesesini tamamen kaplayabildiğini ifade eden Esen, "Bu taşlar safra kesesinde iltihaba yol açtığı gibi safra kanalını da tıkayarak çok tehlikeli bir hastalık olan akut pankreatite neden olabiliyor. safra yollarının tıkanmasına bağlı sarılıkların yanı sıra safra taşı olan hastalara da operasyonun önünde bir engel yoksa safra kesesinin rahatlıkla yaşayabileceği ve karaciğerden gelen safranın yeterli olduğu bir organ olduğu için ameliyatı öneriyoruz. Sindirim için” dedi.